top of page

Mitä muotoilu on?

Muotoilu sanana viittaa muodon antamiseen ja sitä se usein onkin. Muotoilijan osaamiseen kuuluu visualisoida asioita, joita ei vielä ole olemassa. Arkipäiväisenä esimerkkinä muotoilusta käytän tuolia. Suunnittelun lähtökohtana kuitenkaan harvoin on pelkkä tuoli. Ennen suunnittelun aloittamista onkin hyvä hieman tarkentaa, mitä oikeastaan ollaan tekemässä.

Millaista tuolia olemme suunnittelemassa? Kuka sitä tuolia käyttää ja mihin? Tuleeko käyttäjän tai tilanteen mukana jotain erityistarpeita? Riittääkö pöydän ääressä istuvan tiimin osaaminen, vai kannattaisiko meidän konsultoida esimerkiksi fysioterapeuttia? Minkä tyylistä tuolia kohderyhmämme arvostaa?



Rikkinäinen tuoli. (Photo by William Warby on Unsplash)
Rikkinäinen tuoli. (Photo by William Warby on Unsplash)


On eri asia suunnitella työtuolia aktiiviselle aikuiselle kuin syöttötuolia 1-vuotiaalle. On eri asia suunnitella nojatuolia vanhukselle kuin ruokapöydäntuolia opiskelijalle. Kohderyhmän määrittely itsessään on osa prosessia. Ilman sitä voisimme suunnitella mitä erikoisempia avaruusajan tuoleja, mutta niiden kysyntä todennäköisesti jäisi marginaaliseksi. Käyttäjän huomioiminen osana muotoiluprojektia tarkoittaa myös sitä, että huomioimme käyttäjien tarpeita. On kohtuullisen järkevää laittaa 1-vuotiaalle tarkoitettuun syöttötuoliin jonkun näköiset turvavyöt, mutta melko kohtuutonta, että terve aikuinen haluaisi työtuoliinsa sellaisia.

Ja kuvitelkaapa, miten hämmentynyt tunnelma palaveriin laskeutuu, kun tilaaja on odottanut uuden aikakauden työtuolia ja suunnittelija esitteleekin äärimmilleen yksinkertaistetun syöttötuolin!



Meksikolainen muovituoli. Photo by John Schaidler on Unsplash
Meksikolainen muovituoli. (Photo by John Schaidler on Unsplash)


Seuraavaksi on hyvä pohtia hieman muitakin aspekteja, jotka asettavat suunnittelulle omat rajoitteensa.


Minkä hintainen lopullisen tuotteen on tarkoitus olla? Miten tuote tullaan valmistamaan? Onko valmistusmenetelmässä jotain rajoituksia? Millaisia materiaaleja olemme käyttämässä? Kasataanko tuote tehtaalla vai kasaako kuluttaja tuotteen vasta kotona? Tarvitaanko tähän ohjeita?


Tuotteen materiaalit ja niihin liittyvät valmistusmenetelmät tuovat usein omat rajoituksensa tuotteen suunnitteluun. Puusta valmistettava tuoli voidaan rakentaa kasattavaksi eri tavalla kuin akryylistä valmistettava. Kasattavan tuolin kanssa on mietittävä myös sitä, miten tuoli on käyttäjälle mahdollisimman yksinkertainen kasata ja ottaa käyttöön. Valmistusmenetelmät tuovat omia rajoitteitaan, ne määrittävät esimerkiksi sen miten tarkkoja kulmia tai koristekuvioita tuotteessa voi olla.


Työpöytä ja tuoli. (Photo by Analia Baggiano on Unsplash)
Työpöytä ja tuoli. (Photo by Analia Baggiano on Unsplash)

Näiden reunaehtojen selvittämisen jälkeen voidaan lähteä antamaan tuotteelle muotoa, joka sopii ajan henkeen, käyttäjän toiveisiin ja yrityksen muuhun tuotevalikoimaan.

Kun tuote on suunniteltu toimivaksi, viimeisen silauksen sille antaa muoto. Muoto on se, jolla tuotteeseen tuodaan kauneutta ja ajattomuutta. Muoto on lopulta se, mikä ratkaisee valitseeko kuluttaja juuri sinun tuotteesi vai kilpailijan tuotteen.



Loppukaneettina todettakoon, että erään opettajani mukaan juuri tuoli on yleisin tuote, jonka muotoilija saa markkinoille. Sellaista en vielä ole suunnitellut. Olisitko sinä se taho, jonka kanssa suunnittelen ensimmäisen tuolini?

109 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page