Korona-infoa ja etätöitä

Olen asiakkaille puhunut kovasti koronasta ja tiedottamisen tärkeydestä, mutta näköjään perinteisesti suutarin lapselta puuttuvat kengät. Toimintani jatkuu ennallaan koronasta huolimatta ja olen edelleen käytettävissä erilaisiin muotoiluprojekteihin, oli kyse sitten uuden tuotteen suunnittelusta tai tuotekehityksestä. Täytä yhteydenottolomake tai lähetä sähköpostia osoitteeseen pirre @ laumadesign . com niin aloitetaan keskustelu mahdollisista tarpeistanne.


Olen tehnyt muutenkin ison osan töistäni etänä, joten korona sinällään ei vaikuta toimintaani. Jatkan yhteydenpitoa asiakkaisiin digitaalisesti ja hoidan hommat samalla intensiteetillä kuin aiemminkin. Oli kyse sitten Googlen Meet tai Microsoft Teams -tapaamisesta tai ihan perinteisistä puheluista, niin väline ei ole keskiössä vaan se, että työt saadaan tehtyä.


Photo by Nick Morrison on Unsplash
Photo by Nick Morrison on Unsplash

Käytännössä etätyö on ollut osa arkeani jo toista vuosikymmentä, joten voidaan jollain tasolla sanoa, että olen etätyön pioneereja. Oman etätyöni kulmakivet ovat hyvä työtuoli (useampi työtuoli, jos tarkkoja ollaan), riittävän iso työpöytä ja rauhallinen työympäristö.

Teen työni mieluiten kotoa käsin, mutta välillä maailmalla ollessani olen tehnyt töitä kavereiden olohuoneissa, parvekkeilla tai hotellihuoneissa. Osa ihmisistä tekee töitä mielellään myös junissa ja lentokoneissa, mutta itse käytän matka-ajat mieluiten johonkin muuhun: ajatteluun, haaveiluun tai ihan vaan olemiseen.


Nyt kun muukin maailma on siirtynyt etätöiden pariin, jaan vielä muutamia käytännönvinkkejä etätyöntekemiseen.


Työtila ja kalusteet

Olen itse tykännyt pitää työtilan erillään muusta kodista ja nauttinut suunnattomasti siitä, kun vihdoin sain työhuoneen, josta voin laittaa oven kiinni työpäivän päätteeksi. Tämä auttaa myös irtoamaan koneelta ja tekemään muita asioita.

Minulla on työhuoneessani useampi työpöytä, joten luovan työntekijän usein kaipaamaa pöytäpintaa riittää hyvin. Työpöytien lisäksi minulla on hyvä työtuoli, tai itseasiassa useampi. Tuoleista suosikkini on tällä hetkellä outletista löytynyt tuoli, jossa on paljon säätömahdollisuuksia ja verkkoselkä. Sen lisäksi minulla on joku IKEAn parempi työtuoli ja satulatuoli. Välillä saatan hetkellisesti istua läppärin kanssa myös keittiössä ruokapöydän ääressä tai olohuoneen sohvalla tekemässä töitä.

Eräs työfysioterapeutti aikanaan sanoi minulle, että "paras asento on se seuraava asento". Tällä hän yritti korostaa sitä asennon vaihtamisen ja liikkumisen tärkeyttä, vaikka istumatyötä tekeekin. Siihen siis pyritään ja itse pääsen siihen parhaiten, kun vaihdan silloin tällöin tuolia, jolla istun.


Photo by Michał Kubalczyk on Unsplash
Photo by Michał Kubalczyk on Unsplash


Työskentelytavat

Miten etänä työskentely sitten eroaa toimistolla työskentelystä? Monet ovat varmaan tähän saaneet nyt korona aikaan vastauksia omalta osaltaan.


Palaveri käytännöt riippuvat kovasti siitä kenen kanssa töitä tehdään. Useimpien kanssa palaverit hoituvat sujuvasti etänä ja hommat etenevät lähettelemällä sähköposteja ja soittelemalla. Olen jo aiemmin hoitanut projekteja siten, että en välttämättä ole tavannut asiakasta kertaakaan livenä projektin aikana. Homma on toiminut useimmiten varsin hyvin, mutta nykyään tykkään tavata edes kerran livenä projektin aluksi. On helpompi tehdä töitä, kun tietää vähän, kenen kanssa kommunikoi. Nämä livekohtaamiset ovat nyt koronan myötä vaihtuneet videotapaamisiksi.Photo by Oscar Nilsson on Unsplash
Photo by Oscar Nilsson on Unsplash


Oli etätapaamisen muoto mikä tahansa, käytän niiden aikana JBL:n kuulokkeita, jonka saan kiinni sekä läppäriin että puhelimeen. Sitä ei aina tarvitsisi, mutta sen avulla varmistan myös sitä, etteivät kokouksen äänet lähde kiertämään vaikka minulla olisikin mikki auki. Tämän hetkiset kuulokkeeni eivät ole vastamelukuulokkeet, mutta harkitsen sellaisten hankkimista seuraavaksi. Kuulokkeiden laadusta voidaan käydä pitkiäkin keskusteluita; en itse tunnustaudu audiofiiliksi, joten nämä JBL:n edulliset kuulokkeet ovat palvelleet itseäni erinomaisesti. Olen pitänyt langallisesta mallista, koska se on yksi tavara vähemmän ladattavaksi ja paikasta toiseen liikkuessa ei tarvitse yrittää muistaa ottaa sitäkin laturia mukaan.


Materiaalit joita työstän ovat usein digitaalisia ja ne on helppo toimittaa digitaalisia väyliä pitkin. Mikäli asiakkaalla ei ole käytössään omia ratkaisuja, lähetän tiedostot esimerkiksi wetransferia hyödyntäen.Toki kotikonttorilla parasta on se, että kahvi on lähellä ja se on juuri sitä, mitä satuit itse kaupasta ostamaan.


Photo by Emma Matthews Digital Content Production on Unsplash
Photo by Emma Matthews Digital Content Production on Unsplash

Millaisia etätyökokemuksia teillä on ollut ja miten olette ratkoneet etätyön haasteita?

Voit vastata kommenttina tai laittaa vaikka viestiä tulemaan, jos haluat sparrailua enemmänkin etätyön tekemisestä.


42 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki